Jadłospis i żywienie

Kulinarne propozycje

Owsiane ciasteczka

Składniki (porcja dla 4 osób)

2 dojrzałe banany

szklanka płatków owsianych górskich (można na chwilę namoczyć w mleku)

łyżka miodu

suszone owoce wg uznania (śliwki, żurawina, morele drobno pokrojone)

 

Banany zmiksować, wymieszać z płatkami owsianymi i miodem. Na koniec wsypać bakalie. Na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć łyżką porcje ciasta i spłaszcz je nieco. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

..........................................................................................................................................................................................................................

Szybki piernik

Składniki:

szklanka miodu

szklanka cukru

szklanka mleka

3 szklanki mąki pszennej

4 jajka (osobno białka i żółtka)

100 g masła

około 30 g przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 kopiasta łyżka sody oczyszczonej

1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel)

1 łyżka kakao

dowolne balalie (niekoniecznie)

Do przełożenia:

powidła śliwkowe, marcepan

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon, karmel zagotować razem i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać po kolei cukier, mleko, kakao, żołtka, mąkę wymieszaną z sodą. Każdy następny składnik dodawać po dokładnym wymieszaniu poprzedniego. Białka ubić i na koniec delikatnie wymieszać z masą. Można wsypać bakalie.

Ciasto przełożyć do dwóch mniejszych keksówek lub formy prostokątnej.

Piec około1 godziny w temperaturze 170 stopni C. Wystudzić, przełożyć powidłami lub gotową masą marcepanową. (piernik od strony marcepanu posmarować cienką warstwą dżemu morelowego, by się lepiej trzymał).

.....................................................................................................................................................................................................

Szybkie pierniczki

Składniki na około 55 pierniczków:

300 g mąki pszennej

100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

2 duże jajka

13 dag cukru pudru

10 dag masła, roztopionego

10 dag miodu

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm podsypując je teraz mąką tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blasze w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 8-10 minut, Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

............................................................................................................................................................................................................

Kolorowe pasty kanapkowe

Pasta z awokado i wędzonego łososia:

1 awokado

1 limonka

60 g wędzonego łososia

4 łyżki serka naturalnego

2 łyżki posiekanego koperku

sól

pieprz

Miękkie awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy drobno posiekanego łososia oraz serek i mieszamy. Doprawiamy koperkiem oraz solą i pieprzem. Podajemy     z pieczywem.

..........................................................................................................................................................................................................

Pasta z pieczonego dorsza:

150 g upieczonego dorsza

1 ugotowana marchewka

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanych oliwek

1/2 cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

bagietka

Dorsza rozdrabniamy widelcem. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, szczypiorek i oliwki. Dodajemy sok   z cytryny i oliwę z oliwek, mieszamy. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. Pastę serwujemy z pieczywem.

............................................................................................................................................................................................................

Pasta z buraczka i rzodkiewek:

3 rzodkiewki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

3 posiekane suszone pomidory

1 mały upieczony burak

150 g serka twarogowego

sól, pieprz

bagietka

Łączymy rzodkiewkę pokrojoną w półplasterki, szczypiorek i suszone pomidory oraz buraka pokrojonego w kostkę. Mieszamy  z twarogiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z bagietką i ozdabiamy plasterkami rzodkiewki.

............................................................................................................................................................................................................

JAJKA z BLASZKI (porcja dla 4 osób)

Potrzebne będą foremki do muffinek

4 plastry okrągłej szynki

40 g startego sera żółtego

4 jajak

sól, pieprz

1/2 czerwonej papryki

4 tosty lub kromki chleba razowego

1 pęczek szczypiorek

 

Plastry szynki układamy w foremce do muffinek tak, aby wystawały na zewnątrz. Do środka wkładamy  starty ser. Do każdej foremki wbijamy 1 jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy aż jajka się zetną.

Paprykę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy.

Jajka w szynce wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojoną papryką. Zapiekamy raz jeszcze przez około minutę, aby papryka się lekko podgrzała. Tak przygotowane jajka podajemy na zrumienionym toście lub kromce razowego chleba , posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

........................................................................................................................................................................................................

CYNAMONOWE TOSTY Z CHAŁKI

Składniki:

1 chałka

3 jajka

1 łyżeczka cynamonu

100 g bułki tartej

70 g masła

50 ml oleju słonecznikowego

60 ml miodu

100 g malin

100 g borówek

 

Chałkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Rozmącone w misce jajka łączymy z cynamonem. Kromki chałki obtaczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem. Tosty smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Na osobnej patelni  rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy maliny i borówki-lekko podgrzewamy.

Na kromkach chałki układamy podgrzane owoce. Na wierzchu możemy posypać rozgniecionymi orzeszkami pistacjowymi.

 

                                                                      

Kontakt

  • Przedszkole Miejskie Nr 1
    67-120 Kożuchów
    ul. 22 Lipca 1807 nr 45
  • 68 355 24 58
    dyrektor wew. 34
    księgowość wew. 33
    intendent wew 32

Galeria zdjęć